Historie van Villa Veertien

Sinds de industriële revolutie in de 19e eeuw werd het oorspronkelijk agrarische dorp Dieren steeds meer gekenmerkt door de bloeiende handel en nijverheid. Rond 1880 werd aan de Noorderstraat 14 in Dieren in opdracht van de heer Posthuma dan ook een grote loods gebouwd voor een houtzagerij. Karakteristiek waren de drie evenwijdig aan elkaar liggende, met pannen gedekte zadeldaken op de loods. In deze loods vestigde Posthuma zijn houthandel Groenewoud en in de naastgelegen loods op nummer 16 vestigde hij een stoomzagerij.


Ook nadat de houtzagerij was verhuisd naar een andere locatie in Dieren behield de loods aan de Noorderstraat haar bedrijfsfunctie. In 1916 gaf het onderdak aan een limonade- en wijnhandel en vanaf 1957 was aan de Noorderstraat 14 de wasserij De Horst gevestigd. Toen ook de wasserij verhuisde, raakten de panden aan de Noorderstraat 14 en 16 steeds verder in verval.

 

In 2007 kocht de familie Heersink de panden aan en startte met de restauratie ervan. Ze werden in ere hersteld met als doel om de oude glorie van deze prachtige plek aan de IJssel terug te laten keren. Het bedrijfspand aan de Noorderstraat 14 werd met de renovatie helemaal ingericht om gasten te kunnen ontvangen en het kreeg daarmee een hele nieuwe functie. De karakteristieke kap van de oorspronkelijke loods met de drie topgevels is behouden gebleven en daarmee ook het karakteristieke beeld vanaf de oever van de IJssel. De originele houten draagconstructie van de loods was nog geheel in tact en is daarom tijdens de restauratie blijven staan. Deze constructie is aan de binnenkant prachtig zichtbaar gebleven en maakt nu onderdeel uit van het interieur van het pand. Het pand kreeg de naam Villa Veertien. Op één van de mooiste plekken in Dieren kunnen gasten nu samenkomen en genieten van een bijzonder, groots en glorieus pand met een prachtig uitzicht over de rivier.